Behandling av hörselnedsättning: vilken är den bästa metoden?

Lästid: 3,5 min.
13-09-22

Kan hörselnedsättning behandlas?

Hörselnedsättning är ett hälsoproblem som påverkar miljontals människor. Det är inte konstigt att det finns så många frågor om det är möjligt att få hörseln tillbaka. Men ofta är det inte så enkelt som att ta ett piller eller genomgå en snabb behandling. I det här blogginlägget skiljer vi fakta från fiktion och förklarar hur en hörselnedsättning kan förbättras.

Vilka typer av hörselnedsättning kan förbättras?

Sensorineural hörselnedsättning är den vanligaste typen. Den beror på skador på innerörat eller hörselnerven, oftast genom naturligt åldrande eller exponering för höga ljud, och är permanent. Det innebär att den i de flesta fall inte kan förbättras. Men det finnas hjälp och ju tidigare man agerar, desto bättre.

Konduktiv hörselnedsättning är mindre vanligt och orsakas av ett hinder eller någon annan abnormitet i ytter- eller mellanörat som hindrar ljudvågornas rörelse. Det kan vara permanent eller tillfälligt och i vissa fall kan det botas helt.

En audionom kan hjälpa dig att hitta orsaken till din hörselnedsättning och ge dig rätt behandling. Om du inte är säker på om du har en hörselnedsättning kan du ta vårt kostnadsfria hörseltest. Det är lätt och snabbt att genomföra.

reversing-a-hearing-loss-1-1200x628

Kirurgiskt ingrepp för hörselnedsättning

Trots att de flesta kirurgiska ingrepp är besvärliga och medför vissa risker är många personer med hörselnedsättning villiga att ta risken om det kan förbättra deras hörsel. Några vanliga ingrepp är:

  • Cochlea-implantat

Du kanske redan har hört talas om cochleaimplantat. Implantaten skickar elektriska impulser till hörselnerven som av hjärnan kan översättas som ett meningsfullt ljud.

Det kan låta som en bra lösning, men proceduren är invasiv och dyr och trots att den är allmänt känd lämpar den sig enbart för ett begränsat antal personer som uppfyller en antal strikta krav– varav ett är tidigare användning av hörapparater utan förbättring.

  • Stapektomi

Detta kirurgiska ingrepp används oftast för behandling av otoskleros. Otoskleros är ett tillstånd där stapes (ett ben i mellanörat) fastnar och leder till en konduktiv hörselnedsättning. Stapektomi innebär att en protes sätts in för att släppa igenom ljudvågorna till innerörat.

  • Ventilationsrör

Ventilationsrör opereras in för att avlasta trycket bakom trumhinnan. Denna procedur används vanligtvis för att lindra en vätskeansamling från infektion eller anatomi, oftast hos barn. Hos de flesta vuxna med sensorineural hörselnedsättning har denna operation inte någon effekt.

Finns det medicin mot hörselnedsättning?

Tänk om det fanns ett magiskt litet piller för hörselnedsättning? Även om vi inte har nått dit ännu har det skett en del intressanta utvecklingar inom läkemedel mot hörselnedsättning.

En studie har visat att havsanemoner kan återställa innerörats hårceller hos mössi. En annan studie har upptäckt likheter mellan cellerna i våra tarmar och i cochleaii. Vissa typer av hörselnedsättning, inklusive plötslig hörselnedsättning, kan behandlas med steroider. iii.

Den här utvecklingen är intressant, men om du hoppas på ett snabbt botemedel lär du få vänta.

reversing-a-hearing-loss-2-1200x628

Kan hörselnedsättning botas?

Sanningen är att endast ett fåtal fall av hörselnedsättning kan återställas helt eller ”botas”. Den huvudsakliga delen behandlas med hörapparater.

Även om hörapparater inte kan återställa din hörsel kan den innovativa tekniken i Oticons hörapparater  behandla hörselnedsättning och ge dig tillbaka en del av din hörsel, samt ge stöd till att hålla din hjärna vital.

Permanent hörselnedsättning kan inte botas helt men det är ändå viktigt att behandla den och vara på sin vakt för att förhindra att den förvärras. Genom att besöka en audionom har du redan börjat din resa mot bättre hörsel.

Besök din lokala hörselklinik idag eller ring en audionom som kan utvärdera din hörselnedsättning och hjälpa dig med din hörselnedsättning samt ge rådgivning om hörapparater.

-----------------------------------

iTang, P-C., Smith K. M., and Watson, G. M. “Repair of Traumatized Mammalian Hair Cells via Sea Anemone Repair Proteins.” Journal of experimental biology 219.Pt 15 (2016): 2265–2270. Web.

iiLi, J. et al. “Mechanistic Basis of Organization of the Harmonin/USH1C-Mediated Brush Border Microvilli Tip-Link Complex.” Developmental cell 36.2 (2016): 179–189. Web. and Crawley, S. W. et al. “ANKS4B Is Essential for Intermicrovillar Adhesion Complex Formation.” Developmental cell 36.2 (2016): 190-200. Web.

iiiHara, Jared H et al. “Oral and Intratympanic Steroid Therapy for Idiopathic Sudden Sensorineural Hearing Loss: Steroid Therapy for Sudden Hearing Loss.” Laryngoscope investigative otolaryngology 3.2 (2018): 73-77. Web.