Tinnitus är vanligt. Det är många som har frågor om detta konstiga fenomen och här är svaren på några av de vanligaste frågorna.
Vad är tinnitus?
En bra beskrivning av tinnitus är att du hör ljud som faktiskt inte finns. Ljuden kan vara irriterande och mycket plågsamma.
Tinnitus beskrivs ofta som ringningar i öronen och man kan ha tinnitus i ett eller båda öronen. Men i de flesta fall uppstår det inuti hjärnan.
Hur vanligt är tinnitus?
British Tinnitus Association uppskattar att mellan cirka 12 - 30 % av världens befolkning lider av någon form av tinnitus i.
Hur låter tinnitus?
Tinnitusljuden kan varierar mycket hos olika människor. Många hör ringande ljud medan andra hör en stadig ton (tonal tinnitus).
Andra tinnitussymptom är väsande, tjutande, mullrande, surrande, susande, pulserande (pulserande tinnitus) och till och med musik och sång.
Vad är pulserande tinnitus?
Pulserande tinnitus är pulserande ljud, ofta i takt med personens hjärtslag. Läkare kan ibland höra ljudet med ett stetoskop.
Hur uttalas tinnitus?
Det finns olika sätt att uttala tinnitus. Vissa människor säger "tinní-tus" medan andra säger "tinn-itus”.
Ordet kommer från latin för "ringa eller klinga".
Vad orsakar tinnitus?
Orsakerna till tinnitus är inte helt klara. Experter tror att tinnitus huvudsakligen uppstår från en förändring i mängden information som hjärnan tar emot ii.
Detta är vanligtvis en förändring i ljudinformationen från öronen.
Vi vet att tinnitus är nära kopplat till hörselnedsättning, eftersom de flesta som har tinnitus också har en hörselnedsättning (ca. 8 av 10 personer med hörselnedsättning har även tinnitus iii). Tinnitus kan uppstå efter höga ljud.
Andra tinnitusorsaker inkluderar öroninfektioner och andra komplikationer - alla relaterade till öronen.
Men alla som lider av tinnitus har inte en hörselnedsättning. Detta visar att tinnitus inte nödvändigtvis uppstår i öronen.
Tinnitus kan orsakas av stress och även en förändring i miljön eller ditt allmänna välbefinnande. Andra sjukdomar eller störningar kan också orsaka tinnitus, liksom vissa läkemedel.
Hur länge varar tinnitus?
För vissa människor är tinnitus intermittent och kan vara i flera minuter, timmar eller dagar åt gången.
En enda rockkonsert eller hög explosion kan orsaka ringningar i öronen. Denna tillfälliga typ av tinnitus försvinner vanligtvis inom några timmar eller dagar.
För vissa människor verkar dock ljuden aldrig ta slut, och de hör dem hela tiden.
Båda dessa typer av tinnitus kan vara mycket jobbiga och plågsamma.
Kan man bli av med tinnitus?
Även om symptomen inte försvinner, så vänjer sig vissa människor vid att ha permanent tinnitus. Till att börja med är det en överraskande ny upplevelse som tar upp mycket uppmärksamhet. Men det tenderar att bli mindre märkbart när folk vänjer sig och ljuden förflyttas mer och mer till bakgrunden.
Finns det ett botemedel mot tinnitus?
Tyvärr finns det inget botemedel mot tinnitus och inget sätt att stoppa tinnitus helt och hållet – men det finns mycket du kan göra!
Vi vet hur man behandlar tinnitus och minskar dess effekt på människors liv genom att lindra symtomen och göra det bekvämare för dem.
Det bästa du kan göra är att kontakta din läkare eller en audionom för hjälp. Om din tinnitus lämnas obehandlad kommer du få obehag av det konstanta ringandet i öronen. Precis som med obehandlad hörselnedsättning kan detta göra att människor drar sig undan och isolerar sig. I sin tur kan detta i slutändan öka risken för kognitiv försämring iv.
Hur behandlar man tinnitus?
Den tinnitusbehandling vi rekommenderar är att använda tinnitusljudterapi. Detta tillvägagångssätt eliminerar inte tinnitus helt. Däremot gör det symptomen mycket mindre irriterande och besvärande.
Detta tillvägagångssätt, även kallat tinnitusterapi (tinnitus retraining therapy), använder andra ljud för att hjälpa till att flytta din uppmärksamhet från tinnitusljuden. Att fokusera på andra, verkliga ljud ger din hjärna mer ljudinformation.
Denna typ av Tinnitusterapi kan använda en ljudgenerator för att skapa tinnituslindringsljud. Ljudgeneratorn kan vara en fysisk apparat, ett datorprogram eller en app i din telefon. Oticon tillverkar hörapparater med tinnitusprogram som kan lindra tinnitussymptomen genom att spela tinnituslindrande ljud.
Se Oticon hörapparater för tinnitus
Finns det hörapparater för tinnitus?
Hörapparater kan vara till stor hjälp för personer med tinnitus. Många människor med tinnitus har också hörselnedsättning, så de kan dra nytta av att höra bättre – och inte bara av den uppenbara orsaken.
Att höra bättre kan också göra tinnitusljuden mindre märkbara. Detta beror på att det finns mer stimulans i hjärnans hörselcenter och mer berikat ljud att koncentrera sig på. Med andra ord får hjärnan mer ljudinformation att bearbeta, precis som den ska.
Se Oticon hörapparater för tinnitus här
Vilka andra typer av tinnituslindring finns det?.
Vissa människor tycker att det går att minska tinnitusintensiteten genom att röra på sig. Att röra axlar, huvud, tunga, käke eller ögon kan vara värt att pröva v.
Vissa människor använder meditation, stresshanteringstekniker, förändringar i kost och regelbunden motion. Dessa metoder kan också vara värda ett testa.
Förutom det finns det många olika idéer för tinnitusbehandlingar. Dessa inkluderar akupunktur och naturliga botemedel mot tinnitus.. Vissa människor tar kosttillskott som lipoflavonoider för tinnitus.
Det är viktigt att understryka att vi inte vet hur väl vetenskapligt bevisade ovanstående tinnitusbehandlingar är, så vi kan inte rekommendera dessa behandlingar. Utan vetenskapliga bevis är alla andra medel mot tinnitus inte kliniskt bevisade och kanske inte fungerar.
För att höra mer om dina behandlingsalternativ för tinnitus rekommenderar vi att du kontaktar en hörselklinik med specialkunskaper inom tinnitusbehandling.
Hitta en hörselklinik nära dig
-----------------------------------
i Gallus S, Lugo A, Garavello W, Bosetti C, Santoro E, et al. 2015. Prevalence and determinants of tinnitus in the Italian adult population. Neuroepidemiology 45: 12–19
McCormack A, Edmondson-Jones M, Somerset S, Hall D. 2016. A systematic review of the reporting of tinnitus prevalence and severity. Hear. Res. 337: 70-79
ii https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s00405-016-4401-y.pdf
iii Davis, A., &Rafaie, E. A. (2000). Epidemiology of tinnitus. Tinnitus handbook, 1-2 3
iv Livingston et al., 2017
v https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2633109/
Mer information om tinnitus
https://www.tinnitustalk.com/
https://www.ata.org/
https://www.oticon.global/hearing-aid-users/hearing-loss/tinnitus/tinnitus-treatment
https://www.tinnitus.org.uk/